Mos- en algbestrijding

Een rieten dak dat bevuild is met blad, dennennaalden, mos of in het ergste geval alg, dient schoongemaakt te worden door de rietdekker.

Op een rieten dak zorgt een alglaag voor toename in de droogtijd. Het riet blijft langer nat en kan zelfs in de herfst en de winter helemaal niet meer opdrogen. Het riet kan dan in korte tijd dramatisch in kwaliteit achteruit gaan. Door de afsluitende alglaag zal het riet verspochten en wegrotten. Een rieten dak met een zware alg aantasting kan in 1 jaar tijd 10 cm inrotten. Zo’n dak dient schoongemaakt te worden en het aangetaste riet dient verwijderd te worden.

Het schoonmaken van het rieten dak gebeurt met een heggenschaar waarmee de bovenste laag riet wordt afgeschoren samen met de alg en/of mos zodat er weer een harde rietstengel boven komt. Na het scheren wordt het riet opgedreven met een drijfbord  om alle rietstoppels weer mooi op elkaar aan te laten sluiten voor een goede afwatering. Daarna wordt het hele dak strak afgeveegd zodat alle losse rommel weg is.

Geadviseerd wordt om een rieten dak die schoongemaakt is te laten spuiten met een mos/alg/schimmeldodend middel, de groei van mos en alg gaat dan helemaal stilstaan. Een schoongemaakt dak zal weer snel opdrogen en de versnelde achteruitgang is stopgezet. Het spuiten van het schoongemaakte rieten dak besteden we uit aan een daarvoor gespecialiseerd bedrijf.